Jenis penyakit sugar glider

Kami ingin memberitahu anda,  kebiasaanya peminat di malaysia tidak mengenali jenis penyakit sugar glider.  Antara jenis penyakit :

katarak mata pada sugar glider

1) katarak mata

Terjadi disebabkan pengambilan lemak berlebihan pada pemakanan glider / pemakanan tidak seimbang. Boleh terjadi pada anak sugar glider atau glider dewasa.

Jika tidak diubati segera boleh menyebabkan mata menjadi buta

cara ubati dengan CDF

2) luka 

Luka kerap berlaku pada bahagian leher, kaki, ekor glider.

Luka dileher disebabkan pergaduhan semasa glider berkawin ( mating).  Luka yang serius harus dipisahkan kerana boleh menyebabkan kematian.

3) keguguran bulu

Bulu gugur adalah faktor pemakanan tidak cukup nutrisi, selalu berlaku pada baby sugar glider serta sugar glider dewasa.  Pengambilan buah buahan kerap tanpa protien sesuai akan menyebabkan proses keguguran akan berlaku.

4) lumpuh kaki belakang

Terjadi lumpuh adalah kekurangan kalsium dan fosforus dalam pemakanan, kebiasannya peminat lebih fokus kepada buah buahan sahaja.  Maka hal ini boleh terjadi.  Lumpuh kaki boleh dicegah jika peminat ambil peka pada pemakanan glider.

Lumpuh boleh membawa kesan kematian, berat badan susut dan hilang selera makan.  Jika telah lama berlaku jumpa vet yang berdekatan.

lumpuh kaki belakang glider

Jika anda memerlukan khidmat nasihat kami, boleh juga mendapatkan produk kami, kerana produk CDF telah terjamin dan telah banyak membantu rakyat malaysia dalam haiwan peliharaan sugar glider yang comel ini..

Kami akan updated info dari semasa ke semasa…  Rajin rajin membaca ok…

559 total views, 1 views today

One thought on “Jenis penyakit sugar glider”

Leave a Reply

Your email address will not be published.