Perbezaan Mosaic sugar glider dengan Minimal mosaic sugar glider Dan Kategori Gred

Mosaic – corak mosaic Marbel/mosaic piedmark
Wf minimal mosaic

Mosaic sugar glider dalah genetik Dominant. Genetik yang mudah terhasil sama ada dikacukkan sesama baka atau berlainan baka.

Mosaic boleh menghasilkan corak unik seperti badan bertompok putih ,kelabu, hitam seperti gambar dibawah. Dari corak ini yang memberikan perbezaan nama nama dan harga mosaic, seperti mosaic marbel, white mosaic, mosaic powdered, mosaic piedmark ,mosaic minimal (minimal mosaic) dan lain lain mosaic. Kami lebih suka kategorikan mosaic kepada gred gred tertentu seperti A,b,c, seperti gambar dibawah. Gred c seperti minimal mosaic. Gred A untuk putih yang banyak dan Gred B untuk putih sederhana. Boleh rujuk gambar .

CONTOH GRED UNTUK MOSAIC 👇

.CONTOH GRED UNTUK MOSAIC RINTAIL 👇

Kacukkan mosaic yang lawa juga boleh menghasilkan mosaic yang kurang lawa atau dikenali Minimal mosaic (mosaic minimal). Perbezaan Minimal mosaic mempunyai kaki bertompok putih , misai putih, ekor bulu kelihatan warna putih seperti uban rambut dan ada juga terlihat ekor hujung putih sikit seperti gambar diatas.

.

Kelebihan minimal mosaic juga berpontensi hasilkan baka mosaic yang banyak putih sama ada putih keseluruhan ekor, ekor bercorak gelang ,badan bulu bahagian atas bertompok.

.

Sejarah penternakan minimal mosaic ini, dahulunya sangat sukar dijual oleh penternak sugar glider dan harga juga sangat mahal . Ini yang menyebabkan generasi mosaic mudah membiak biak.

.

sejak 2018 sehingga hari ini, Minimal mosaic baka yang mudah didapati dan harga yang berpatutan. Sangat rugi jika peminat ingin tawar menawar baka ini bagi kami harga terkini sangat berbaloi-baloi.

.

SELAMAT MEMBELI DAN SEMANGAT UNTUK MENERUSKAN PEMBIAKAN MOSAIC.

Bonus Pembacaan : https://pilihsugarglider.blogspot.com/2020/04/cara-dan-panduan-memilih-sugar-glider.html?m=1

264 total views, 1 views today